Laptop'o'Wall
onsdag 11. oktober 2006 15:39
Artikkelindeks
Laptop'o'Wall
Matriale
Kjøling
Montering
Avstandsstykker
Montering 2
Test #1
Test #2
Test #3
Alle sider
laptopowallIdeen til dette prosjektet fikk jeg da jeg var innom IT-Pro sine hjemmesider for en del uker og leste denne workloggen som beskrev en som hadde bygd inn en laptop i ett av bildene sine.

 

 
laptopowall_banner


Tanken er da å ha et bilde på veggen som ved første øyekast er et helt vanlig bilde, men plutselig skifter bildet til det neste i fremvisningen. Den skal ha wlan kort slik at den kan fjernstyres og den skal kunne vise f.eks. en live feed fra et webcam, eller bare vise video. Det eneste som skal kunne avsløre at dette er noe annet enn et vanlig bilde (såfremt bildet ikke skifter) er den tynne strømledningen som går ned under bildet. Alt dette i skikkelig Bill Gates stil!

Jeg likte ideen og ble sittende å fundere på om jeg skulle prøve noe slikt. Problemet var at jeg hadde ingen planer om å bruke min egen laptop til dette siden jeg bruker den til andre ting og det er ikke så greit å ta med seg et stort bilde så fort man skal surfe på cafe. ;)

Et par uker senere begynte faren min å snakke om at han skulle ta å bytte ut sin egen laptop med en nyere modell. Så da var jeg på han med en gang og skulle ha den gamle.

Den gamle maskinen hans som jeg til slutt fikk fingra i er en Toshiba Protege 3110CT.

 


Dette er en liten lettvekter som ligger pent på fanget, men etter oppgradering til WinXP begynte den å sakke "litt" etter mtp hastighet.Den er utrolig liten så dette var en perfekt laptop å benytte seg av, utenom det store minuset at det var en relativt liten skjerm på den. Men den var da gratis, så hvorfor klage? ;)Tok dessverre ikke noen bilder av den nervepirrende prosessen det var å skru denne ifra hverandre. Maaaange små skruer og liten feilmargin hvis skrutrekkeren skulle glippe.Allerede etter den første timen med dette arbeidet begynte jeg å skjønne at dette ikke kom til å bli så enkelt som jeg hadde trodd. Så har var det bare å finne frem blyant og papir og begynne å lage en skisse over hvordan rammen måtte se ut for at ting skulle få plass.

Skisse:

pict0468

 Mål:
A: Selve skjermen. 211mm x 158mm
B: Ramme til skjermkant vertikalt. 230mm
C: Ramme til skjermkant horisontalt. Ca lik B.
D: Dybde. (Ikke tegnet inn) Min. 40mm

Mål A måtte være pinlig nøyaktig siden jeg ikke ville at noe av bildet skulle forsvinne eller at det ble noen svarte områder i kantene.
Mål B kunne ikke være noe mindre enn 230mm siden dette var plassen under skjermen jeg kom til å trenge for hovedkortet pluss nedre delen av skjermen og festemuligheter.
Mål C var ikke så veldig viktig siden jeg ikke planla å bruke denne plassen til noe spesielt. Kun for at bildet skulle ha samme fasong som skjermen.
Mål D hadde var dybden jeg trengte bak glasset for å få plass til både hovedkortet og en skikkelig kjøleløsning for cpu'en.


 Så da var det bare å sette seg i bilen og kjøre litt rundt for å se om man kunne finne noen slik ramme som passet mine krav. Etter å ha vært på Ola Nordmann og to bilde forretninger fant jeg rimelig kjapt ut at det kom til å bli vanskelig å finne en ramme som hadde dem målene jeg krevde og som hadde en riktig pris. Så jeg dro til en glass og ramme mester rett ovenfor der jeg bor (Børresen Kunst og Ramme) og la frem tegningen min og forklarte hva jeg hadde planer om å lage. Etter å ha forklart at jeg ikke kunne lime hele laptoppen på veggen for å få samme effekten var vi i gang. Dybden på rammen kom til å bli et lite problem. Men etter å ha rast igjennom en hel haug med prøve rammer og kataloger, fant vi en jeg syntes så grei nok ut, hadde den riktige dybden og heller ikke en for stiv pris. Glass ble bestilt og det eneste jeg trengte da var det hvite som skulle være i mellom ramma og skjermen. Senere kjent som er "passpartu" (Vet at det ikke skrives slik, men er for lat til å slå det opp akkurat nå). Dette hadde hun flere forskjellige tykkelser. Pga vekten som denne måtte holde gikk jeg for den tykkeste sorten. (Som i tillegg var syrefast fikk jeg opplyst. Kjekt å vite.)

Så etter en liten ventetid, og en helg i Oslo, var jeg i besittelse av en ramme med glass og passpartu etter målene! Og denne dama hadde vært nøyaktig på målene slik jeg spesifiserte! Min type dame! ;) Så da var det bare å begynne å planlegge hvordan jeg skulle få alt dette på plass.

Første testing for å se etter løsninger:

pict0452

 pict0453

 På det siste bildet kan man se:
Venstre bak: Wlan kortet.
Høyre bak: Harddisk.
Midten: Ram brikke
Vestre foran: Cpu, og pci kontroller.


 

 Over Cpu'en stod den en veldig liten vifteløsning som hørtes ut som en Boing 747 under avgang, så den ble raskt fjernet. Metallbiten som står opp på høyre side er en del av festearmen til denne og jeg slet som f**n med å få denne av etter at jeg hadde ødelagt gjengene på skruen som holdt den fast. Men vil det ikke av, så skal det av.. Så jeg hentet frem en dremmel med kappeskive og fikk den av.

Som sagt så trengte jeg noen brukbar løsning for å få kjølt ned cpu'en på en stille måte. Så jeg begynte å tenke på en passiv cpu kjøler.

Denne fant jeg liggende i en eske og regnet med at den ville kunne ta seg av endel varme:

pict0454

 Den er hentet fra en gammel Pentium II maskin. Den har en liten utbuling i form av en firkant samt to tapper som må pusses ned. Så off to Maxbo!
Der fikk jeg med meg 400' våtslipningspapir som jeg kunne bruke til å planslipe denne med. Etter masse søl og slitne armer kom jeg frem til et glimrende resultat:

pict0456

 Så var det å få ut lcd skjermen fra lokket til laptoppen. Det var en litt mer kinkey afære. (Les: Minimalt med skruer og maksimalt med kraft benyttet) Men gikk til slutt:

pict0455 

 For en lekker liten sak! Denne skulle jeg lett ha koblet inn i en annen PC som sidepanelet på et kabinett eller noe! Får ha dette i bakhodet på neste prosjekt. Hmm.... :D

Så var det det å få festet alt sammen til passparu'et... Ja...


 

 Pappen er rimelig tykk, men det er av en type kraftig papp som jeg ikke ville prøve å skru noen skuer i. Det ville i verste fall ende med store bulker som ville synes på fremsiden. Så jeg gikk for samme løsning som han andre jeg hadde fått ideen fra. Fugemasse! På maxbo fikk jeg god hjelp til å finne en fugemasse som ville lime som lim samtidig som den ville fylle som fugemasse og heftet seg til alle type matrialer. Et annet pluss er at man kan lett kutte opp fugemassen senere med en hobbykniv vist noe skulle ende opp feil.

Etter å ha ligget litt på gulvet under bildet, justert, liggi på gulvet osv et par ganger, fant jeg ut nøyaktig hvordan den skulle være, og tegnet opp på passpartu'et med en syltynn blyant hvor den skulle være, og begynte å fuge i vei.

Lcd skjermen på plass og første bilde av rammen fra forsiden:

 pict0457

 Ting begynner å ta form! :D

Så var det det neste skrittet. Feste hovedkortet og komponentene til resten. Som nevnt over hadde jeg ingen planer om å skru noe direkte til pappen, så her måtte det lages en hjemmelagd løsning.

Avstandsstykkene jeg måtte lage kunne ikke være høyere enn en cm, for da ville kjøleribba til cpu'en komme inntil veggen. Skruene måtte skrus inn i "noe" som igjen kunne fuges fast i pappen.

Første forsøk:
Kappa ut en aluminiums strimmel som jeg bøyde i denne formen: __|--|__
Så gjenget jeg ut et hull i toppen som hovedkortet kunne festes i med skrue. Lagde et par av disse, men fant ut at disse ikke kom til å fungere av flere grunner. Dem var rimelig vanskelige å bøye korrekt når det var snakk om bøying innen 1 cm. Dette førte til at det ble en variasjon i høyden på dem på +/- 3mm, noe som jeg ikke kunne akseptere. Samt at den øverste overflaten ble for stor slik at den kunne komme i fare for å kortslutte noe.

Andre forsøk:
Hadde en 6-7 distansestykker liggende fra en annen maskin som jeg kunne bruke, men dem hadde ingen skrue nederst, så disse limte jeg med metall epoxy på en avlang aluminiums bit. (Se bilde lengre ned)
Problem: Trengte flere.

Tredje forsøk:
Gå til anskaffelse av skikkelige avstandsstykker og skru dem inn i en avlang aluminiumsbit.
Problem: Mangel på slike.
Sendte en mail til JMData og spurte om dem hadde en 15 slike liggende på lager som jeg kunne hente. Dette hadde dem, og jeg satte meg i bilen dagen etter for å hente disse. Etter å ha forklart prosjektet til han som driver firmaet kom han ut med posen på bildet under og oppgav en symbolsk pris på 20 kr... Så nå har jeg fått meg en sponsor! ;)

"15 stk" avstandstykker:

 pict0458 

 Så med det problemet ute av verden var det bare å sette i gang å produsere!


 

 Aluminiums bit klar til å gjenges opp:

pict0460

 Endelig resultat: (Andre alternativet til høyre og det tredje til venstre)

 pict0459

 Det ble endel av dem i forskjellige fasonger:

pict0461

 Så var det bare å få disse på hovedkortet!
Problem: Skruene som passet inn i avstandsstykkene var akkurat for store.. Vel.. Tok en råkjangs og la litt mer press på skrujernet og hørte det knitret i plastikken på hovedkortet i det skruene gjenget seg igjennom. :S

"Der gikk hele greiene til h*lvete" tenkte jeg pent.. Ikke første gang jeg hadde tenkt dette ila prosjektet. Allerede da jeg åpnet maskinen så jeg for meg gnistene som kom til å slå opp når jeg skulle prøvekjøre for første gang. :P

Men kunne ikke se noen fysisk skade og fortsatte slik rundt det hele.

Hele greiene med avstandstykker og kjøleribbe på cpu'en. (God klaring mtp en vegg):

pict0463

 pict0464

 

 Så var det bare å få festet kjøleribba til cpu'en. Der hadde jeg ingen mulighet (noen åpenbar sådan) for å feste den til hovedkortet med skruer eller lignende, så jeg benyttet meg av Arctic Silver Thermal Adhesive . En to-komponents kjølepasta som limer.

pict0465

 Endelig fikk jeg brukt den mozell flaska:

pict0466

 Så etter å ha ventet i et par timer for at lime skal stivne skikkelig var det klar for test nr 1! :D


 

 Spent som en liten guttunge på juleaften koblet jeg forsiktig til stømpluggen til hovedkortet, dro bildet ut over kanten på bordet (hovedkortet stod forsatt løst på avstandstykkene jeg hadde laget), støttet opp ramma, henta et usb keyboard og mus, koblet det til, og tok tak i stikkontakten.. Nå snakker vi om puls på ca 400 slag i minuttet og adrenalin tilsvarende lavflygning i F-16 5 meter over bakken! ;)

Satte inn stikkontakten og ventet på de overnevnte gnistene og smellene idet komponenter ble kortsluttet. :P Men det eneste jeg kunne høre var en lav summing fra harddisken etterfulgt av et lang pip fra hovedkortet. Spent på om pipet var et "POST-ok"-pip eller ett "Systemfeil"-pip la jeg meg på ryggen og gransket skjermen fra undersiden. Og der var det en fin liten tekst som informerte om at noe var feil under POST (Power On Self Test) og at jeg måtte sjekke innstillingene i BIOS. Etter å ha sjekket BIOS og satt den til å ikke lete etter system tastatur (det tastaturet som var innebygd i laptoppen som jeg fjernet i begynnelsen), restartet maskinen og Windows logoen kom opp på skjermen. Tror jeg aldri har vært så glad for å se en Windows logo før! ;) (Samt en liten følelse av Dr. Frankenstein) IT'S ALIVE!! :D *mohahahha*

Sjekket kjapt temperaturen på kjøleribba og kjente at den begynte å bli litt varm, så istedet for å risikere at den ble for varm før jeg fikk opp WinXP og sjekket tempen, skrudde jeg av.

Så i full ekstase var det bare å ringe til felles nerder og dama og informere om at det faktisk funket, samt proklamere dette på en del irc kanaler der det var folk som hadde hørt om mitt lille prosjekt.

Så var det back to reality.

Hovedkortet måtte festes. Grunnen til at jeg først skrudde dem på hovedkortet var for å finne den nøyaktige plasseringen dem skulle stå i for så å feste den ene halvsiden av "foten" med fugemasse, la det tørke og så skru av hovedkortet og feste "føttene" skikkelig rundt hele.

 Resultat:

pict0469

 Så nå skal det stå over natta slik at jeg er 100% sikker på at det sitter som det skal. Regner jeg blir ferdig ila morgendagen.

 

 Så da var dagen endelig kommet! Nå skulle ting bli testet og settes opp.
Fugemassen hadde tørka bra over natta.

Kjøling:
Som sagt, så har jeg røska vekk den originale cpu kjøleren pga støy og satt på min egen passive kjøler som jeg har planslipt. Før (når laptoppen var original) lå cpu tempen på rundt 70-80 grader, så alt under dette er akseptabelt for meg. Men likevel må ikke tempen bli så høy at den får pappen til å missfarges. Som man kan se på noen av bildene lengre oppe, så har jeg satt på små kjøleribber på en del komponenter som jeg fant ut utvikla en del varme. Dette for å kjøle ned hovedkortet makismalt generelt sett.

Så da var det bare å begynne temp testing med termometer og pc'n stående i bios:

pict0470

 Etter en 10 min la temperaturen på cpu blokka seg på rundt 50 grader. Akseptabelt.

Målte litt rundt på flere plasser på hovedkortet og fant et par andre chips som trengte en liten kjøleribbe.

Hadde en del ekstra plass bak på bildet, så tok ligsågodt å løsnet litt klistremerker fra undersiden av laptop "kabinettet" med varmepistol og limte dem på baksiden med superlim:

pict0471

 Hovedkortet og skjermen veier ikke rare greiene, men likevel så kan det bli endel for pappen å holde over tid. Så for å unngå at pappen ville sige innover over tid pga tyngden av komponentene, lagde jeg en liten aluminiums plate som jeg skrudde inn på tvers fra ramme til ramme.

Ferdig påskrudd:

 pict0472

 Sett fra siden: (Stanga ser ut som dette i begge ender)

 pict0473

 

 Nå begynte ting å gjøre seg klar for å teste skikkelig. Så jeg skrudde alt på plass, og plasserte bildet opp mot en vegg slik at jeg fikk godt med lufting og plasserte temperatur måleren fast i cpu blokka. Og det funket! Maks temp: 55 grader målt fra cpu sensoren på hovedkortet.

pict0475

 Så var det bare å få skrudd på hengsler i ramma slik at det kan henge på veggen og få opp maskinen på nett. (Wlan)

Bruker itavisen.no som testmodell:

pict0478

 Så da var hovedmålene i prosjektet oppnådd! Etter dette var det bare å laste ned en bunke med bilder (Italienske malerier fra 1300 tallet ble mitt valg), og sette opp skjermspareren til å vise bildene med ett min mellomrom.

Hele bilder fjernstyres fra min egen maskin via radmin eller RealVnc (når jeg kjører linux).

Hva som kanskje skal gjøres videre:
- Av/på knapp: Hvis jeg skal fysisk slå maskinen på, må jeg nå trykke på en bitteliten bryter på hovedkortet. Noe som bør gjøres med en plastikk gjenstand siden knappen er ca 2 millimeter stor og er direkte på hovedkortet. Det ultimate hadde vært å få loddet på en ledning på denne bryteren som går til en standard av/på knapp som kan lakkes matt svart og felles inn på siden eller på toppen av ramma.

- Lyd: Hva skal jeg med lyd egentlig? Nja... Kan vel være situasjoner der jeg har lyst til å se på tv2 nyhetene på veggen? ;) Ikke så stort arbeid uansett. Har ingen høyttalere liggende, men har en cd spiller som jeg tror kan ofres. Fuger i så fall bare høyttaleren på pappen med noen avstandsskruer, og kobler ledningene inn på høyttaler utgangen (MiniJack) på hovedkortet.

- Webcam! Dette hadde vært kult: Integrert et lite webcam i toppen av ramma. Dvs at det kun vil være et lite 2-3 mm stort hull som linsa til webkammet synes. Har et lite webcam liggende hos fatters som jeg brukte til laptoppen før.

Hi-res pics av det endelige resultatet: (Klikk for større bilde)
thumb_pict0484 thumb_pict0487

Filmsnutt HalvveisFilmsnutt FerdigHar du noen synspunkter eller noe du lurer på? Kontakt meg! Og nå som du har lest igjennom hele workloggen min, (eller bare sett på bildene) så kan du vel også gå inn på PimpMyPC og stemme prosjektet mitt videre opp på listen? ;)

Linker:
Andre sider jeg anbefaler for dem som vil lese mer om casemodding og flere workloggs:
TheBestCaseScenario.Com
CaseModGod.Com
ExtremeTech.Com
Gruntville.Com

 
Flere artikkler i kategorien Casemod

Statistikk

Medlemmer : 1
Innhold : 52
Nettlenker : 31
Artikkelvisninger : 1059154

Hvem er online?

Vi har 27 gjester her nå

Nettverk